Naar boven

Is de mens beperkt, of is onze omgeving beperkend?

Deze vraag kwam op na het interviewen van vele mensen met een aandoening (Wel 1 op de 10 Nederlanders heeft er een!). De tentoonstelling laat de uitdagingen zien voor deze mensen, en nodigt je uit om in ontwerp- en beleidskeuzes hiermee rekening te houden. 

Wij vinden niks belangrijker dan met goed onderzoek te beginnen, direct bij de bron. Daarom zijn we gaan samenwerken met de journalisten Julia Jouwe en Milou Foole. Samen met ons hebben die interviews gehouden met inwoners van Delft met een fysieke, mentale of sociale beperking. Hieruit is niet alleen de inhoud tot stand gekomen, maar ook de vorm.

Ontworpen door eerst goed onderzoek te doen

“Deze dilemma’s wekken zoveel frustratie op, precies zoals ik het zelf ervaar!”

Een veelgemaakte fout volgens mensen met een beperking is dat met gimmicks een beperking kan worden nagebootst. Een bril waardoor je slechter/niet ziet, een koptelefoon die geluid vervormd. Een beperking zit ‘m vaak niet in het functionele, maar juist ook in het sociale en mentale deel ervan. Dit hebben we proberen te vatten in dilemma-schuivers, gebaseerd op een ontwerp van MARRENATHAN DESIGN. Hiermee kon iedereen keuze-dilemma’s ervaren, die de mens met beperking dagelijks ervaren.

In onze ontwerpen houden wij ons altijd zoveel mogelijk bezig met goede leesbaarheid en begrijpbaarheid. Dankzij de inzichten uit de interviews hebben wij veel ontwerpkeuzes kunnen maken die toegankelijkheid bevorderen, van consequent geplaatste QR-bordjes voor scherm-lezers tot de reflectie-waarde van het geprinte materiaal. Hierover zullen wij binnenkort een white paper uitbrengen.

De tentoonstelling is ontworpen om gemakkelijk ingezet te worden op andere locaties. Zo kan er met weinig moeite een nieuw publiek worden bereikt. De eerste editie stond in Stadskantoor Delft, waar dagelijks honderden bewoners, medewerkers en ambtenaren langskomen. Zo zaten we maandenlang dicht in het hart van de maatschappij.

De expositie is volledig toegankelijk ontworpen, zodat zoveel mogelijk mensen het mee kunnen krijgen

Een groeiende expositie om aandacht te trekken

Gedurende enkele weken groeide de tentoonstelling. Het begon met een enkel stilleven in een grootse lege ruimte midden in het Stadskantoor, regelmatig kwam er een een nieuw stilleven bij. Elk stilleven nodigt uit om opnieuw te kijken naar (voor de kijker zonder beperking doorgaans alledaagse) situaties, die voor iemand met een beperking, beperkt zijn. Bij de evaluatie bleek dat vooral het groeiende aspect, tot veel gesprekken leidde onder de mensen die werken in het Stadskantoor. 

Overzicht expositie
Details
Making of

Naast de tentoonstelling is er ook aandacht geschonken aan toegankelijkheid in radio-gesprekken en een dialoog-avond. De dialoogavond kwam een breed scala aan beleidsmakers, ondernemers, koepelorganisaties en organisaties in gesprek met mensen met een beperking. Een waardevol gesprek, dat in de weken erna leidde tot ingrepen die toegankelijkheid bevorderen (zoals een blinde geleide strook naar de ingang van het Stadskantoor).

De oplossingen zijn vaak nét zo makkelijk, "je had er alleen even aan moeten denken".

Zelf ook toegankelijkheid onder de aandacht brengen met deze expositie?

Deze expositie is herbruikbaar ontworpen en zal snel weer op een andere plek te bezoeken zijn. Mocht jij nog een idee hebben waar de tentoonstelling vervolgens kunnen staan, laat het ons weten!

Bekijk meer cases

Wil je dat jouw merk tot leven komt?

Geïnspireerd geraakt en wil je ook impact maken met een merk dat tot nadenken aanzet? Wij helpen je graag met deze mooie uitdaging. Neem contact met ons op.