Naar boven

Voedselverpakkingen: belangrijke ontwerpkeuzes

Laat jij jouw merk al stralen op een voedselverpakking? Het is dé uitgelezen kans om potentiële kopers te overtuigen om jouw producten te kiezen. Naast een pakkend en uniek ontwerp, is het belangrijk om rekening te houden met meerdere aspecten. In deze blog vertellen we je hoe jij een productverpakking er echt uit laat springen. 

Houd met het ontwerp rekening
met het productproduct en het milieumilieu

Vele productverpakking maken gebruik van plastic. Het is relatief goedkoop materiaal en je kan er verschillende kanten mee op. Tegelijkertijd kan het transparante karakter juist zorgen voor een extra uitdaging. De inhoud van het plastic is dan namelijk zichtbaar, wat effect heeft op de vormgeving van de verpakking. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor Delicious Veggies veel met wit gewerkt, dat goed afsteekt op de gekleurde en vrolijke groente. Ook is de verpakking voorzien van zwarte omlijning, zodat de herkenbaarheid niet weg zou vallen wanneer de zak leeg raakt.

Ontwerpen voor snoepgroenten van Delicious Veggies, lees hier meer over het project

Heb jij het beste voor met moeder aarde en het milieu? Dan kun je productverpakking die deels uit plastic en deels uit papier bestaan het beste vermijden. Dit valt namelijk niet te scheiden en wordt dus na gebruikt verbrand. Om echt on fire te zijn raden we je aan om volledig papieren of kartonnen verpakkingen te gebruiken in het ontwerp. Dit is milieuvriendelijke, beter te recyclen en geeft je bovendien alles ontwerper de volledige vrijheid!

Ontwerpen voor duurzaam verpakte groenten

Zorg voor een herkenbaarherkenbaar
en duidelijkduidelijk etiket

Consumenten houden van gemak, maar wellicht nog meer van duidelijkheid. Zorg dus dat de belangrijkste informatie zoals productnaam, ingrediënten een prominente plek hebben. Naast dat een ingrediëntenlijst op bijna alle voedselwaren verplicht zijn, draagt het vooral bij aan de koop-overweging voor personen met een specifieke dieetwens of allergie. Zo hebben de (meeste) producten van de Albert Heijn bijvoorbeeld tegenwoordig nog een aparte regel voor een extra opsomming van alle allergenen. Dit is niet verplicht, maar hierin komen ze de consument tegemoet met meer duidelijkheid.

TIP: de NVWA heeft een document opgesteld met daarop de verplichte aspecten voor een etiket. Het is eigenlijk een vereenvoudiging van europese wetgeving met betrekking tot etiketten (Een groot deel van de regels staat in de Verordening (EU) Nr. 1169/2011 over Voedselinformatie aan consumenten).

Schetsontwerpen voor duurzaam verpakte Sweet Bite Peppers

Ontmoedig voedselverspillingvoedselverspilling met slimme THTTHT vermelding

Tevens is het belangrijk dat het design van een etiket goed leesbaar en herkenbaar is. Wanneer op de verpakking ingrediënten declaratie en/of THT niet goed te lezen is, is er officieel sprake van een voedsel onveilig product. Het desbetreffende product moet dan worden teruggeroepen. Op de site van NVWA wordt bijna wekelijks wel een melding gemaakt van een product met verkeerde etiket vermelding. Naast onveilige situaties, zorgt een verkeerd of onduidelijk etiket ook voor kosten en negatieve publiciteit. Werk hierbij dan ook zeker met kapitalen en dikgedrukte lettertypes.

Variatie in ontwerpen voor duurzaam verpakte Sweet Bite Peppers

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ en is vooral een kwaliteits-datum dan een datum waarop het product daadwerkelijk onbruikbaar is. Bij Studio Angelineau vinden we het belangrijk om vooral ook het gezond verstand te gebruiken en dit te benadrukken. In onze consumptiemaatschappij wordt zoveel goed eten weggegooid, enkel op basis van de THT datum. Doodzonde, want vaak kan het nog zonder enig probleem geconsumeerd worden. Albert Heijn doet het standaard erg sterk merk: “Kijk, ruik en proef na deze datum.” Kanttekening hierbij is de sommige groepen zoals senioren en slechtziende personen zelf soms minder goed kunnen inschatten of iets bedorven is. 

Integreer de streepjescodestreepjescode
in je ontwerp

Elk product dat je in de winkels koopt is voorzien van een EAN code. Dit is vrijwel altijd gecombineerd met de streepjescode. Als ontwerper is het een mooie kans om ook de EAN code op te nemen in je design. Hiermee zorg je ervoor dat er niet een simpel (en lelijk) EAN stickertje over je mooie verpakking geplakt hoeft te worden. De streepjescode moet altijd op een wit (of heel licht) vlak voor scanbaarheid, het zou zonde zijn als dit het enige (vaak dan in het oog springende) witte vlak op je verpakking is. Maak dus ook van de EAN code wat moois en integreer het in het geheel. 

Productiepreview voor kartonnen houder van duurzaam verpakte tomaten waar de streepjescode opgenomen is in het ontwerp

Tot slot: dede taketake awayaway

Ontwerpbonus voor extra klantevredenheid

Roze cirkel

Allergielijst

Een tevreden klant is goud waard. Zorg dat jouw verpakking dan ook net iets meer doet, dan je concurrent. Zorg bijvoorbeeld voor een heldere allergielijst met vega/vegan icoontjes, melkallergievrij etc.

Groene vierkant

Afdank-advies

Maar denk ook aan een afdank-advies, zoals recyclen of weggooien. Werk hierbij met met bekende iconen en probeer ze niet zelf te ontwerpen. De consument scant verpakkingen snel en zoekt herkenning.