
Typografie: wat is het en waar moet je op letten?
Typografie, het is een woord dat je bij een designer regelmatig hoort. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Typografie omvat eigenlijk alle aspecten die horen bij het opmaken van een tekst. Een belangrijk onderdeel van je dagelijkse communicatie. In deze blog vertellen we wat er komt kijken bij een juiste typografische aanpak.
Met typografie breng je de
juistejuiste boodschapboodschap over
Veel mensen associëren typografie met het kiezen van een lettertype of font, maar in werkelijk komt hier veel meer bij kijken. Typografie bepaalt namelijk mede of jouw boodschap overkomt op de manier zoals jij dat voor ogen hebt. Wat we hiermee bedoelen? Bekijk de twee onderstaande voorbeeld:

Gebaseerd op het werk van Jim Williams in het boek De basis van typografie
Wat denk je als je beide logo’s ziet? Grote kans dat de typografie voor je gevoel niet overeenkomt bij het type bedrijf dat het moet representeren. Bij een advocatenkantoor denk je eerder aan heldere en ‘betrouwbaar’ ogende typografie, en minder aan speelse en ‘kinderlijk’ ogende typografie. Ook het voorbeeld van Pipo De Clown voldoet waarschijnlijk niet aan je verwachtingen. Het voelt erg zakelijk en laat je niet persé lachen…
Bovenstaande voorbeelden laten duidelijk zien dat typografie een belangrijke factor is bij het overbrengen van een boodschap. Ondanks dat de inhoud wellicht in orde is, moet de tekst ook de gewenste uitstraling hebben. Denk dus altijd na wat én naar wie je iets gaat communiceren. Wanneer dit scherp is kun je de typografie beter laten aansluiten bij de verwachtingen van je doelgroep.
Met typografie creëer je
focus,focus, contrastcontrast en leesbaarheidleesbaarheid
Naast dat typografie bijdraagt aan het overbrengen van de gewenste boodschap, is het ook een belangrijke tool om orde te scheppen in je (chaotische) teksten. Vaak omvat een tekst namelijk essentiële en minder essentiële stukken. Om je teksten scanbaar te maken en de hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden, kun je typografie op een slimme manier inzetten.
Het juistejuiste fontfont voor de juiste inzet
Wanneer hanteer je display-fonts en wanneer text-fonts?
Bij de keuze van een krachtige typografie voor koppen kun onderscheidt maken in display fonts en text-fonts.
Een display-font is een brede categorie lettertypen die zijn ontworpen voor korte en vaak grote toepassingen, zoals billboards of posters, logo’s, of koppen in tijdschriften, websites en boekomslagen. Display-fonts overstijgen stijlen: ze kunnen een serif-lettertype, slab serif, didone, script, schreefloos enzovoort zijn. Veel lettertypen zijn puur ontworpen als display-font en hebben decoratieve kenmerken.
Een text-font is speciaal gemaakt voor de broodtekst. Dat omvat vaak meer tekst en wordt daarom kleiner toegepast. Het font is vaak een serif of een sans-serif, zonder al te veel poespas. Een text-font is doorgaans wat luchtiger en geoptimaliseerd voor kleine toepassingen.

Het juiste type font inzetten is belangrijk, links wordt een display-font ingezet voor veel tekst. Rechts zie je de juiste fonts op de juiste plek.
Een criteria om te bepalen of je gaat voor een display font of text-font is de grote van de tekst. Display fonts zijn ideaal voor een grote opmaak. Het is leesbaar en springt direct in het oog. Text-fonts ogen daarentegen juist wat rommelig op groot formaat. Ga je voor een kleinere opmaak voor een kop? Dan komt een text-font juist als winnaar uit de bus. Deze fonts blijven over het algemeen goed leesbaar. Een display font leent zich minder voor kleiner formaat. Zie de voorbeelden hieronder:
Tot slot: dede taketake awayaway
Houd met typografie rekening met deze vier aspecten

Boodschap
Zorg ervoor dat de typografie bijdraagt bij het overbrengen van jouw boodschap. Het lettertype dient hetgeen wat jij wilt communiceren te versterken. Gebruik dus geen statische en formele fonts wanneer je iets vrolijks en dynamisch probeert te vertellen.

Leesbaarheid
Qua opmaak en typografie kun je het vaak zo gek maken als je zelf wilt. Let er wel op dat dit niet zijn doel voorbij streeft en de leesbaarheid in het geding komt.

Hierarchie
Bepaal de volgorde die de lezer moet volgen en hoe deze volgorde duidelijk kan worden. Veelal speel je hiervoor met de grootte en zwaarte van de lettertypen.

Groeperen
Breng orde in de chaos. Zorg dat de zaken die bij elkaar horen, ook bij elkaar staan. Maak om te groeperen dan ook handig gebruik van voldoende witruimte. Dit creëert overzicht en rust voor de lezer.